Ingredience:
Úhoř 1,20 kg
Sůl
Voda ½ l
Zelenina 20 dkg
Cibule 5 dkg
Bazalka
Šalvěj
Pepř 8 zrnek
Nové koření 8 zrnek
Ocet 1/15 l
Studený tekutý rybí rosol ⅛ l
Hlávkový salát
Citron
Postup:
Úhoře zabijeme a ploutve odstřihneme. Kolem hlavy zabitého úhoře uvážeme motouz a úhoře pověsíme na hřebík. Potom drhneme úhoře od hlavy směrem k ocasu hrubou solí tak dlouho,l až zmodrá. Pak hlavičku uřízneme, žluč, která leží za hlavičkou , opatrně vyjmeme a úhoře nakrájíme na několik kusů asi sedm až osm centimetrů dlouhých, hůlkou vařečky z mnich vytlačíme vnitřnosti a vnitřní blánu z jednotlivých porcí odstraníme. Porce pak ještě vydrhneme solí a dobře vymyjeme. Do kastrolu nalijeme vodu, přidáme na nudličky nakrájenou zeleninu a cibuli, koření, sůl a ocet a asi půl hodiny vše povaříme. Ptom k tomu přidáme připraveného úhoře a vaříme do měkka. Doba vaření je asi patnáct až dvacet minut. Úhoře vychladlého ve vývaru vyndáme, potřeme studeným tekutým rybím rosolem a postavíme do chladu. (Úhoří vývar můžeme použít k přípravě rybího rosolu). Po ztuhnutí rosolu upravíme úhoře na mísu, ouzdobíme hlávkovým salátem a citronem.